** SISÄLTÖVAROITUS ** Urosfretin kiima + Frettien yhdessäpito

22.02.2020


TÄMÄ BLOGIKIRJOITUS SISÄLTÄÄ KUVAMATERIAALIA, JOKA SAATTAA JÄRKYTTÄÄ!


Halusin kirjoittaa aiheesta, joka ei ehkä Suomessa ole ollut niin pinnalla kuin ulkomailla, mutta en oikeastaan ollut varma mihin teksti kannattaisi kirjoittaa, jotta se olisi helposti ihmisten saatuvilla, mutta niin ettei naamalle rävähtäisi heti kuvia, joiden sisältö voi järkyttää. Lopulta päätin, että lisään sen blogiini, josta se on helppo linkata luettavaksi varoitusten kera. Aikaisemmin blogini on ollut aika kepeää luettavaa, joten tämä postaus muuttanee sisältöä siltä osin hieman. Lukeminen, sekä kuvien katsominen onkin tästä eteenpäin lukijan vastuulla.

Fretin kiima on usein aihe, josta riittää kysymyksiä, onhan freteillä tässä aika omanlaisensa systeemi. Usein puheenaiheena on lähinnä naaraan kiima, ja sen pitkittymisen tuomat vaarat, mutta uroksen kiiman suhteen puhutaan lähinnä hajun voimistumisesta ja merkkailusta. Joillekin saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä se, millaisia urosfretit saattavat hormonipuuskissaan pahimmillaan olla.

Syy, miksi halusin nostaa aiheen esiin on se että viime viikkoina olen kuullut useammasta aihetta läheltä liippaavasta tapauksesta. Riskeistä ei välttämättä tiedetä, ja uskon että tiedon lisääntyessä tällaiset tapahtumat vähenevät, ja siksi niistä pitää puhua.

Suomessa fretit asustavat usein porukassa, ja monesti ajatellaan, että riittää kunhan useampi yksilö (jos ovat eri sukupuolta) eivät ole kiimassa samaan aikaan, jotta vahinkoastumisia ei pääse sattumaan. Todellisuus on, että kiimassa oleva yksilö kannattaisi erottaa muista, mikäli se alkaa osoittaa kiinnostusta muita frettejä kohtaan häiritsevästi. 

Urosten kiimakäytös voi olla erittäin stressaavaa muille freteille, vaikka se olisi "vain" retuuttamista, niskan nuolentaa, seuraamista, ja muuta härnäämistä. Kun fretit ovat suljettuna samaan tilaan, ei muilla freteillä ole kunnollisia mahdollisuuksia paeta tilanteesta. Stressaavaa tämä on myös kiimassa olevalle urokselle, jonka kierrokset nousevat usein sitä korkeammalle mitä enemmän vastapuoli osoittaa mieltään lähentely-yrityksistä.

Urosfretit saattavat olla kiimassa hyvinkin aggressiivisia, kun hormonipuuska on päällä kaikkein pahimmillaan. Aggressio voi kohdistua muihin fretteihin, tai vaikkapa ihmisiin. Toisaalta kiimassa oleva uros ei aina välitä onko se astumassa naarasta, toista urosfrettiä, vaiko pehmolelua, kunhan se saa haluamansa. Erityisesti täydessä kiimassa olevat urokset tulee aina pitää erillään muista, sillä uros saattaa pahimmillaan aiheuttaa toiselle fretille tappavat vammat.

Ensimmäisissä kuvissa on haavoja, jotka kiimainen uros on aiheuttanut toiselle fretille tapellessaan.


Kuva: Chase Ferret Rescue
Kuva: Chase Ferret Rescue
Kuva: Chase Ferret Rescue
Kuva: Chase Ferret Rescue

Seuraavat kuvat ovat tapauksesta, jossa leikkaamatonta urosta oli pidetty samassa tilassa naaraan kanssa (naaras ei ollut kiimassa). Uros oli astunut naaraan väkisin useita kertoja, ja naaraan peräsuolen ja emättimen välinen seinämä oli hajonnut tehden reiän suoleen. Kuvassa nähdään kuinka ulostetta ja infektion mätää valuu ulos naaraan vulvasta. 

Kuva: Cathy Cadden
Kuva: Cathy Cadden
Kuva: Cathy Cadden
Kuva: Cathy Cadden


Kiimassa oleva uros saattaa tehdä saman myös muille uroksille.

Tällaisissa tapauksissa on aina vaarana esim. peräsuolen rikkoutuminen, sisäinen verenvuoto, infektiot, shokki, verenmyrkytys ja kuolema.

Uroksella on peniksen päässä terävä luukoukku, joka lisää riskiä emättimen/suolen repeämiselle. Vastaavasti toisen eläimen rimpuilu voi vahingoittaa uroksen penistä vakavastikin. Mikäli penis vaurioituu liiaksi/infektoituu, voivat seuraukset olla kohtalokkaat myös tälle fretille.

Vastuullinen omistaja seuraakin frettinsä hormonaalisia muutoksia, ja varmistaa että kodin jokaisella asukkaalla on mahdollisimman stressitön ja turvallinen ympäristö. 

Kevät alkaa tehdä tuloaan, tehdään siitä hyvä ihan jokaiselle frettiläiselle.


Luo kotisivut ilmaiseksi!